Salaam Aleikoum,
Welkom in groep 3A! Dit schooljaar ben ik, Marit Tielemans, de leerkracht van groep 3A. Mijn werkdagen zijn van maandag tot en met donderdag. Op vrijdag staat juf Kübra voor de klas. Hieronder volgt wat extra informatie over het leerjaar.
Dit leerjaar zal in het teken staan van het (nog beter) leren lezen, schrijven en het verder uitbouwen van de rekenvaardigheden. Hieronder geef ik een kleine toelichting op een aantal vakgebieden, regelingen en afspraken, en bijzondere (toets)momenten in groep 3.
Lezen/Taal in groep 3
In groep 3 werken we met de leesmethode Veilig Leren Lezen, kim-versie. Deze methode is opgebouwd uit 12 kernen. In de eerste 6 kernen ligt de focus op het aanleren van nieuwe letters en het oefenen van een goede leestechniek. In de laatste 6 kernen komen bijzondere leesregels en letterclusters aan bod (denk aan -ooi, -aai, -oei, ng, nk) en groeit de leestechniek uit tot een geautomatiseerd proces. In groep 3 wordt er elke dag veel nieuwe lesstof aangeboden en geoefend, maar we kunnen niet zonder uw hulp. Thuis oefenen en herhalen is erg belangrijk. Iedere kern sluiten we af met een leestoets om de vorderingen van uw kind te kunnen bekijken. Vier keer per jaar is er een uitgebreider toetsmoment ingepland om nog specifieker de leesvorderingen van uw kind te observeren. Deze toetsmomenten zijn:
Na kern 3: de herfstsignalering
Na kern 6: de wintersignalering
Na kern 8: de lentesignalering
Na kern 11: de eindsignalering
Rekenen
In groep 3 werken we met de rekenmethode Pluspunt. We beginnen met het tellen tot 20. Het splitsen van getallen tot 10 helpt uw kind straks om sommen tot en met 10 te maken. Vervolgens verkennen we de getallenreeks verder en gaan we sommen tot 20 maken. Elk blok bevat ook lessen waarin we andere rekenonderdelen aanbieden, zoals rekenen met geld, het metriek stelsel en nog veel meer. Uiteindelijk leren de kinderen sommen maken tot en met 20 en tellen tot 100.
Schrijven
We werken met de schrijfmethode Pennenstreken. Deze methode is gekoppeld aan onze leesmethode, zodat de aangeleerde letters ook direct als schrijfletters worden geïntroduceerd. In groep 3 starten we direct met het leren van schrijfletters. We stimuleren de kinderen om alleen nog de schrijfletters te gebruiken en geen blokletters meer te schrijven. Dit zorgt voor een doorgaande leerlijn binnen onze school.
CITO LIB
Op onze school nemen wij de LIB-toetsen (Leerling in Beeld) af in januari/februari en juni. In groep 3 omvat deze toets de vakgebieden spelling, rekenen en technisch lezen. De technisch leestoetsen van LIB bestaan uit het lezen van een tekst (AVI-toets) en het lezen van woordrijtjes (DMT-toets). Op basis van deze toetsen kan uw kind een AVI-niveau behalen, waarmee u ook boeken in de bibliotheek kunt lenen die aansluiten bij het leesniveau van uw kind. Het streven is om in januari leesniveau M3 (midden groep 3) te behalen en aan het einde van groep 3 leesniveau E3 (eind groep 3) te bereiken.